
W ramach przedsięwzięcia nauczyciele przygotowali prelekcje na temat witamin i składników mineralnych dostępnych w sezonowych warzywach i owocach, piramidy żywieniowej i sposobów dbania o własne zdrowie, wpływu żywności na cerę. Do współpracy zaproszono pracownika Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego, który opowiadał młodzieży o gatunkach zagrożonych i walorach krajobrazowych naszego regionu.
W akcje ekogotowania i ekozabawy włączono uczniów klasy VIII Publicznej Szkoły Podstawowej w Czchowie, przedszkolaków i młodszych uczniów ze Złotej i drugoklasistów z Jurkowa. Dzieci konstruowały piramidę żywieniową, zapiekały owsiankę z jabłkami, wypiekały granolę i tworzyły zbilansowane śniadanie, a najmłodsze z nich uczyły się aktywnych sposobów spędzania czasu wolnego.
W czasie trwania projektu uczniowie ZS w Czchowie analizowali skład surowcowy samodzielnie przygotowanych soków i musów owocowych, konsumowali babeczki marchewkowe, podczas lekcji otwartych degustowali koktajle na bazie roszponki, jabłek i płatków owsianych, a w czasie ekoakcji przygotowanej przez Samorząd Uczniowski spożywali w ramach drugiego śniadania pełnoziarniste pizzerinki. Jak widać, nauczyciele, wykorzystując zaplecze gastronomiczne szkoły, położyli duży nacisk na zdrowe i ekologiczne żywienie oraz wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych.
Realizując ekozadania, szkoła włączyła się w akcję zbierania śmieci. Zmotywowano młodzież do przyniesienia niedziałającego sprzętu elektronicznego, który przekazano Stowarzyszeniu Dobrych Inicjatyw „Pro Missio”
Na podsumowanie projektu, w który zaangażowali się niemal wszyscy uczniowie i wielu nauczycieli, zorganizowano ekopiknik, w czasie którego dużo mówiono o zdrowych słodyczach
i pozyskiwaniu ekożywności.
Projekt „Zielono mi” realizowano ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.