
W dniu 14.04.2025 w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych w Brzesku odbył się finał konkursu ,,Najlepszy duet w zawodzie kucharz”. Konkurs był dwuetapowy. Pierwszy etap to część pisemna z zakresu przedmiotów zawodowych, drugi etap to część praktyczna. Temat części praktycznej: „ŚNIADANIE WIELKANOCNE”.
W konkursie udział wzięło pięć zespołów dwuosobowych. W części praktycznej uczniowie przygotowywali śniadanie dla dwóch osób z wykorzystaniem odpowiednich produktów związanych z tradycjami Świąt Wielkanocnych. Zadaniem uczniów było również zaaranżowanie stołu wielkanocnego.
Wśród potraw znalazły się m.in. żurek na zakwasie oraz serwatce, sałatka jarzynowa, jaja faszerowane i nadziewane, chrzan, chleb, mazurek, baba.
Jury oceniając sporządzone potrawy brało pod uwagę pomysłowość i kreatywność, walory organoleptyczne, przebieg pracy, sposób podania, a także zaprezentowanie potrawy przez uczestników.
Zwycięzcą konkursu okazał się duet w składzie Monika Bober oraz Julia Merecik (3bk).
Pozostałe zestawione potrawy były ciekawe w smaku, dobrze przygotowane i podane.
Gratulujemy zwyciężczyniom i pozostałym uczestnikom.
Serdecznie dziękujemy Radzie Rodziców za dofinansowanie zakupu produktów wykorzystanych do produkcji potraw w części praktycznej konkursu gastronomicznego oraz sfinansowanie nagród dla zwyciężczyń i pozostałych uczestników.
Magdalena Cholewa