
W dniu 24 września 2014 r. w Zespole Szkól Ponadgimnazjalnych w Czchowie miało miejsce podsumowanie projektu „Jesteśmy otwarci – konfrontacja nabytych umiejętności z rzeczywistością niemiecką” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.
W podsumowującym spotkaniu uczestniczyli: Dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego Brzeskiego pani Janina Motak, Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych, nauczyciele, wszyscy uczniowie oraz przedstawiciele pracodawców. Projekt został opracowany przez nauczycieli przy współpracy dyrektora szkoły i organu prowadzącego. Wartość projektu to prawie 104 000 euro. W ramach projektu 40 uczniów z klas II i III technikum żywienia odbyło 4 –tygodniowe praktyki zawodowe w niemieckich zakładach gastronomicznych. Uczniowie uczestniczyli w kursach językowych, przygotowaniach pedagogicznych i kulturowych. Otrzymali też szereg pomocy, naukowych, takich jak np. słowniki, podręczniki, przewodniki, które będą bardzo pomocne w dalszej nauce zarówno języka niemieckiego jak i przedmiotów zawodowych. Beneficjenci projektu aktywnie włączali się we wszystkie działania związane z przebiegiem stażu jak i działania upowszechniające projekt. Podczas podsumowania projektu uczniowie w formie prezentacji multimedialnej zaprezentowali swoje miejsca pracy a także bardzo ciekawe formy spędzania czasu wolnego. Potwierdzeniem nabytych umiejętności były wręczone Europassy wystawione w języku polskim i niemieckim a odzwierciedleniem nabytych umiejętności praktycznych były wykonane potrawy niemieckie, które każdy mógł zdegustować i ocenić. Potrawy były bardzo różnorodne, wykonane bardzo starannie i estetycznie podane. Uczniowie przygotowali do degustacji pierogi z przeróżnymi farszami np. łosoś, ser feta, warzywa, oraz potrawy bardziej niemieckie tj. zawijaski z łososiem, nusslery, kuleczki ziemniaczek oraz ciekawe słodkości. Degustacja połączona była z konkursem na najlepszą potrawę i to sprawiło oceniającym potrawy duży problem, bo wszystko było smaczne i pięknie podane. W związku z tym, że kilka smakołyków uzyskało identyczną ilość punktów nie wyłoniono zwycięscy, ale po kilkunastu minutach suto zastawione stoły były puste, a uczniowie z klas młodszych pytali „Kiedy my pojedziemy, bo tez chcielibyśmy tak spędzić praktykę zawodową”. Może się uda znowu wyjechać….
opr. B. Jarota - Halik