Nasza szkoła aktywnie współpracuje ze środowiskiem lokalnym. Już prawie stało się tradycją, że uczniowie Publicznego Gimnazjum w Czchowie, chętnie ćwiczą swoje umiejętności kulinarne w naszej pracowni gastronomicznej. Ostatnio gościliśmy (trzecią z kolei) klasę Ib. Gimnazjaliści pod okiem „instruktorów” z klasy II Technikum Żywienia przygotowywali smaczne, proste potrawy, takie jak: ślimaczki z jabłkami, jabłka w cieście, placki ziemniaczane. Na początku wszyscy byli przerażeni, ale po zapoznaniu się ze stanowiskiem pracy i po instruktażu nauczyciela oraz starszych kolegów, wykonywali pracę z dużym zaangażowaniem. Najważniejsza jednak była degustacja, na którą zaprosili wychowawczynię oraz Panią Dyrektor. Każdy zapakował też coś do domu, aby poczęstować rodziców i rodzeństwo.
Zasady zdrowego żywienia oraz sposoby przygotowywania potraw, uczniowie też propagują wśród najmłodszych. W Publicznym Przedszkolu w Jurkowie też nasi „instruktorzy” z klasy II Technikum Żywienia wspólnie z przedszkolakami przygotowywali piękne, kolorowe kanapki oraz inne małe „co nie co” do jedzenia. Wykonane muchomorki, biedroneczki były tak piękne, że aż przykro było je jeść. Umiejętności kulinarne naszych uczniów i ich umiejętności pedagogiczne zostały wysoko ocenione przez roześmiane buzie maluchów.
Zarówno z przedszkolem jak i gimnazjum planujemy dalsze zajęcia kulinarne w różnych formach.