Młodzież z ZSP w Czchowie w Berlinie
Już po raz piąty uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Czchowie wyjechali na praktyki zawodowe do Niemiec, tym razem do Berlina. Od 15 stycznia grupa 30 uczniów wraz 2 opiekunami przebywa w pięknej stolicy Niemiec. Uczniowie pracują w zakładach gastronomicznych rozmieszczonych
w różnych częściach miasta. Zdobywają nowe umiejętności zawodowe m.in. w: Restaurant Rossmarin- potrawy śródziemnomorskie, Casa Italia Restaurant- potrawy włoskie, Almodvar Hotel- potrawy wegetariańskie z surowców ekologicznych, Bayerisches Wirtshaus- potrawy bawarskie, Mercure Hotel- dania wykwintne z egzotycznych surowców, Olimympia Stadion-– potrawy tradycyjne.
Praktykanci bardzo szybko się zaklimatyzowali, opanowali umiejętności korzystania
z komunikacji miejskiej, są bardzo samodzielni i odpowiedzialni. Codziennie po powrocie
z pracy dzielą się z opiekunami swoimi wrażeniami, każdy chce przekazać jak najwięcej, a jednocześnie pochwalić się tym, co danego dnia zrobił. Na wspólnych posiłkach uczniowie wymieniają swoje uwagi dotyczące pracy, przygotowywanych posiłków, poznanych nowych miejsc i tras komunikacyjnych. Przed rozpoczęciem praktyk uczestnicy przeszli szkolenie sanitarne, otrzymali stosowne certyfikaty, które są ważne przez całe życie. W pierwszy weekend uczniowie zwiedzali z przewodnikiem najbardziej charakterystyczne miejsca
w Berlinie np.: Alexanderplatz, Bramę Brandenburską, Kościół Pamięci. Przewodniczka przedstawiła skomplikowaną historię Berlina- w szczególności powstanie i upadek muru berlińskiego. Zwiedzali również ekspozycje na Międzynarodowych Targach Żywnościowych -„Die Internationale Grüne Woche”. Uczniowie doskonalą również swoje umiejętności językowe podczas kursu języka niemieckiego. W planach na najbliższy czas jest jeszcze zwiedzanie Łużyc z Wyspą Tropikalną, Poczdamu, Reichstagu oraz uczestnictwo
w warsztatach czekoladowych.
K. Skwarło
B. Halik